Haber

Gülizar Biçer Karaca’dan “Dünya Sanat Günü” Açıklaması: “Özgür Sanata 29 Gün Kaldı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 15 Nisan Dünya Sanat Günü dolayısıyla “Özgür sanata 29 gün kaldı” başlıklı açıklamasında; “CHP iktidarında sanatın ve sanatçının özgürlüğünü sağlayacağız. Sanatçılar geçimsiz yaşayacak, akıllarında soru işareti olmadan sanatlarını icra edecekler. Gençlerin kültür sanat faaliyetlerinden yararlanması için Kültür Kartını tanımlarken, 25 yaşına kadar, aynı zamanda diğer vatandaşların da benzer etkinliklere, kültürel, sanata ve sanat etkinliklerine herkesin erişebilmesini sağlamak önceliklerimiz arasında yer alacaktır. özgür sanat.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 15 Nisan Dünya Sanat Günü dolayısıyla “Özgür sanata 29 gün kaldı” başlıklı yazılı açıklama yaptı. Türkiye’de sanatın ve sanatçının yok sayıldığını belirten Biçer Karaca, iktidara geldikleri ilk günden itibaren sanatın önündeki engelleri birer birer kaldıracaklarını ve özgür sanat yapılmasının önünü açacaklarını kaydetti. özgür bir ülkede Gülizar Biçer Karaca’nın açıklaması şöyle:

“TÜİK İSTATİSTİKLERİ SANATI GÖSTERİYOR VE SANATÇILAR SON NOKTAYA GELİYOR”

” 14 Mayıs’a bir aydan az bir zaman kaldığı bu günlerde, bir tek adam ve şirketinin bahsetmediği bir kesim var: sanatçılar. Kültür sanata bakış açılarını zaten biliyoruz. Ucube restorasyonlar, para karşılığı yapılan heykeller. ve neden anlaşılmıyor… Geri kalan her şey bedava ama 00.00’dan sonra müzik yapmayacaksın.Yasaklı bakış açıları, diğer birçok departman gibi sanatçıyı ve sanatı yok olma noktasına getirdi.

Elbette birçok sanat alanı var ama TÜİK’in yayınladığı verilerden yola çıkarak ‘Sinema ve Gösteri Sanatları İstatistikleri: 2021’den bazı verileri paylaşmak istiyorum. 2021’de Türkiye’deki sinema salonu sayısı 2020’ye göre yüzde 11,1; 2021’de sinema seyirci sayısı 2020’ye göre yüzde 27,9 azaldı. 2020/’21 döneminde sinema sayısı 2019/20 dönemine göre yüzde 44,4 azalırken, sinema koltuk sayısı yüzde 41,8 azaldı. 2020/21 döneminde tiyatro seyircisi sayısı yüzde 84,1 azaldı. Sinemalarda sahnelenen dizi sayısı yüzde 78,8 azaldı. 2020/’21 sezonunda opera ve bale seyirci sayısı bir önceki sezona göre yüzde 94,5 azaldı. Bu istatistiklere benzer daha birçok veri var ama bu kadarı bile sanatın nereye gittiğine ışık tutuyor.

“DÜŞÜNMESİ GEREKEN SANATÇILAR HAYATTA KALABİLİR MİYİM”

Birçok pahalı sanatçıyı dünya mirasına kazandıran tarihimiz, bugün geldiğimiz noktada ‘yaşayabilir miyim’ diye düşünmeye zorlanan sanatçılar yaratmıştır. Devlet esnafının durumu da pek farklı değil. Kamuda esnafın ekip ve özlük hakları konusunda önemli sorunlar yaşanmaktadır. Aynı şekilde sanatını icra eden sanatçıların sosyal güvenlik ve emeklilik hakları ile ilgili sorunlar da bulunmaktadır. Bütçe falan büyüdü diye övünenlerin ayırdıkları bütçeye baktığımızda sanata ve kültüre ayrılan payların oldukça düşük olduğu ve aslında yok sayıldığı görülüyor.

“KÜLTÜR SANAT FAALİYETLERİNİ HERKES İÇİN UYGUN HALE GETİRMEK ÖNCELİKLERİMİZDEN BİRİ OLACAK”

CHP iktidarı altında sanatın ve sanatçının özgürlüğünü sağlayacağız. Sanatçılar maddi sıkıntı yaşamadan yaşayacak ve akıllarında soru işareti olmadan sanatlarını icra edeceklerdir. 25 yaşına kadar gençlerin kültür ve sanat faaliyetlerinden yararlanabilmesi için kültür kartı belirlenirken, diğer vatandaşlarımızın da benzer faaliyetlerden aynı anda yararlanabilmesi, kültür ve sanat faaliyetlerinin devam ettirilmesi önceliklerimiz arasında olacaktır. faaliyetler herkesin erişimine açıktır. Özgür bir sanatla, özgür bir ülkede; Dünya Sanat Günü kutlu olsun.”

Karaca, açıklamasının devamında; İktidara gelmeleri halinde sanat alanında atılacak adımları ise şöyle sıraladı:

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve ilgili ikincil mevzuatı, sanatsal ifade özgürlüğünün önündeki sorunları ortadan kaldıracak bir anlayışla yeniden gözden geçireceğiz.

. İlgili yasa ve yönetmeliklerde anadilde kültür ve sanat üretimine engel teşkil eden unsurları muğlak terimlerden arındıracak ve suistimale açık olmayacak şekilde düzenleyeceğiz.

. Kültür-sanat faaliyetlerinde yerel yönetimlerin etkisini artıracak, yerel yönetimlerin ve kültür-sanat alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının daha aktif ve etkin rol almalarını sağlayacağız.

. Bütçeden kültür sanata ayrılan kaynağı artıracağız, özel kesimin bu alana daha fazla katmamasını teşvik edeceğiz.

. Serbest meslek sahibi esnafın sosyal güvenlik ve emeklilik sorunlarına çözüm getireceğiz.

. Devlet Tiyatrolarımız, Opera ve Balemiz ve diğer sanat kurumlarımızın takım ve diğer özlük hakları sorunlarını çözeceğiz.

. Müzik meslek birlikleri ile ülke çapında kampanyalar düzenleyerek müzik emekçilerinin ve eserlerinin kayıt altına alınmasını sağlayacağız.

. İl Kültür Müdürlüğü bünyesinde müzisyenlerimizin eserlerini ücretsiz olarak kayıt altına almalarını sağlayacak ses kayıt stüdyoları kuracağız.

. Sanatçıların ortaya çıkacağı, barınma, sağlık ve bakım hizmetlerinin sunulacağı Sanatçı Dayanışma Merkezleri kuracağız.

. Sanatçı gelirleri üzerindeki vergi yükünü hafifleteceğiz.

. 25 yaşına kadar gençlere kültür sanat faaliyetlerinden ücretsiz yararlanabilmeleri için kültür kartı vereceğiz.

. Folklorik sanatçıları teşvik etmek için özel destek mekanizmalarını hayata geçireceğiz.

. Üniversite öğrenci sanat topluluklarını destekleyeceğiz.

. sanatçının telif hakkını korumak; Onu ihlal ve korsanlıktan korumak için her türlü önlemi alacağız.

. Yayıncılık, müzik, folklor, sinema dalları, festivaller ve müzikalleri destekleyerek istihdam, milli gelire katkı ve ihracat imkanları sağlayacağız.”

merkez-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu